Cardiologie en echocardiografie (4-daagse module)

Datum Docent(en) Adres

31-03-2020
09:30 tot 17:00

Drs. Mark Dirven, Dipl. ECVIM-CA (Cardiologie)Drs. Anne-Marie Reinders, dierenarts-echograaf
Drs. Hanneke van Meeuwen, dierenarts-echograaf

Dierenasiel Amersfoort, Loes van Overeemlaan 8, 3818 GZ Amersfoort

€  2 795,00
Prijs: 
€  2 795,00
Group roles and permissions: 
Override default roles and permissions
Beschikbare plaatsen: 
0
Leerdoel
Het leren interpreteren van uitslagen van B- en M-mode onderzoek. Het leren uitvoeren en de achtergronden weten van zowel systolische als diastolische dysfunctie. De achtergronden en DDx-en  weten en kunnen uitvoeren van een echocardiografisch onderzoek van lekkages, stenose en shunts. De theorie, diagnostiek en behandeling van HCM en andere cardiomyopathien weten bij de kat. De theorie, diagnostiek en behandeling van mitralisklepdegeneratie en dilaterende cardiomyopathie.

Inhoud
Een unieke cursus voor de dierenarts die zich verder wil bekwamen in de echocardiografie. De cursus is opgedeeld in vier dagen waarbij de volgende indeling is gemaakt: Dag 1: Wat meet je tijdens B- en M-mode onderzoek en hoe interpreteer je de referentiewaarden. Echocardiografie diagnostiek van de systolische en diastolische dysfunctie. Dag 2: Echocardiografie diagnostiek van lekkages, stenoses en shunts. Diagnostiek van pulmonaire hypertensie. Differentiaaldiagnoses van kamervergroting, klep lekkages en abnormale stroomsnelheden. Dag 3 HCM en differentiaal diagnose van de verdikte hartspier. Echocardiografische aspecten van andere cardiomyopathieen bij de kat. Behandeling van verkregen hartziekte bij de kat. Dag 4: Achtergronden van myxomateuze mitralisklepdegeneratie. Echocardiografie diagnostiek van MMVD. Achtergronden en echocardiografie van dilaterende cardiomyopathie. Behandeling van verkregen hartziekten bij de hond.

Programma: 
9.00.  Ontvangst
9.30.   Theorie met practicum  
10.30  Koffiepauze
10.45. Theorie en practicum
12.15.  Lunch
13.15.  Theorie en practicum
14.45.  Koffiepauze
15.00.  Theorie en practicum
16.30.  Samenvatting dag.
17.00.  Einde cursusdagDoelgroep & informatie: 
  • Maximaal 12 cursisten
  • Theorie en practicum voor dierenartsen.
  • Enige ervaring in de echocardiografie is essentieel
  • Bedoeld voor dierenartsen die zich verder willen bekwamen
  • ​Meebrengen van 1 hond/kat per cursusdag is een vereiste
  • ​​Het is mogelijk om uw eigen echo-apparaat mee te nemen, sterker nog, we bevelen het aan. Zo leert u uw apparaat steeds beter kennen en eruit te halen wat erin zit
  • PE-punten worden aangevraagd. Voor de cursus echografie abdomen (vergelijkbaar in dagen/verdeling) werden 26 punten toegekend)

Extra informatie
4-daagse module voor gevorderden (31 maart; 01 april; 4 juni en 5 juni 2020)

Cursus op locatie

Forum