Cursusoverzicht

Vetami is een nieuwe aanbieder van kleinschalig postacademisch onderwijs. Met deze intensieve vorm van nascholing wordt een steile leercurve bereikt. Het leren van en met elkaar zorgt dat u in de praktijk beter in staat bent om vragen omtrent diagnostiek, ziektekunde en therapie te beantwoorden. Met deze insteek verzorgt Vetami cursussen, zowel theorie als een combinatie met praktijk, voor groepen van maximaal 16 deelnemers. Op alle cursussen zijn onze leveringsvoorwaarden van toepassing.

Wij kunnen echter ook nascholing op maat voor uw praktijk of samenwerkingsverband verzorgen. Klik hier voor extra informatie.
Tijdens deze cursus leert u de rol van de dierenfysiotherapeut kennen in de zorg van hond en kat. Welke patiëntengroep heeft baat bij fysiotherapie? Welke vorm van therapieën zijn beschikbaar? Wat kunnen dierenfysiotherapeuten voor uw klantenen betekenen? Maar nog belangrijker wat kunt u zelf al doen? Naast theorie ook praktijk met basale principes en technieken.
Docent(en):
Claudi Leijten Dierfysiotherapeut, chiropractor en dierenosteopaat
Cursus datum:
Bewegingstherapie in de praktijk (27-09-2019, 13:30)
Met deze cursus leert u verschillende wonden herkennen, worden de verschillende protocollen voor de diverse wonden doorgenomen en gaat u met materiaal aan de slag om te oefenen.
Docent(en):
Bouvien BrocksDrs. Bouvien Brocks, Dipl. ECVS
Cursus datum:
Wondbehandeling (03-10-2019, 13:30)
Een cursus voor zowel de paraveterinair als dierenarts om zo het rendement in uw praktijk te optimaliseren. Onderwerpen als wanneer grijpt u in, wat geeft u het beste aan de verschillende type patiënten en hoe voert u als team een goede reanimatie uit.
Docent(en):
Drs. Hans Nieuwendijk
Cursus datum:
Anesthesie bij gezelschapsdieren (31-10-2019 en 30-01-2020, 09:30)
Infuustherapie behoort steeds vaker bij de behandeling van opname patiënten. Voeding, correcties van zout tekorten, sondes en controle van de urineproductie hoort er ook allemaal bij. Een praktische cursus met veel oefening voor de paraveterinair die meer wil dan alleen verzorgen.
Docent(en):
Dr. Jenny BuijtelsDr. Jenny Buijtels Dipl. ECVIM-CA
Cursus datum:
Opname optimaliseren (07-11-2019 en 12-12-2019, 10:00)
In veel klinieken is elektrochirurgie en elektrocoagulatie niet meer weg te denken. Lasertherapie is minder gangbaar, maar ondervindt wel een duidelijke opmars. Na een korte opfrissing van de werkingsprincipes worden de praktische toepassingen van diverse elektro chirurgische en laser instrumenten besproken. Daarna gaat u zelf aan de slag tijdens het practicum onder leiding van twee ervaren docenten.
Docent(en):
Dr. Bart van Goethem, Dipl. ECVS Drs. Joris de Swert, Dierenarts-chirurg
Cursus datum:
Electrochirurgie (12-11-2019, 11:00)
in deze unieke cursus leert u de theorie, diagnostiek en behandeling van veel voorkomende hartaandoeningen. U wordt getraind in de diagnostiek van de systolische en diastolische dysfunctie, het uitvoeren van de correcte B- en M-mode waarden, het vaststellen van lekkages, stenose en shunts, HCM en andere cardiomyopathie bij de kat en uiteraard mitralisklepdegeneratie en dilaterende cardiomyopathie.
Docent(en):
Drs. Mark Dirven, Dipl. ECVIM-CA (Cardiologie) Drs. Anne-Marie Reinders, dierenarts-echograaf Drs. Hanneke van Meeuwen, dierenarts-echograaf
Cursus datum:
Cardiologie en echocardiografie (14-11-2019, 09:30)
Als paraveterinair word je vaak om advies gevraagd over het verband, maar ook wanneer de hechtingen eruit moeten. Deze cursus gaat je leren hoe een verband wordt aangelegd, wat de zorg rondom het verband is. En leert jou alle hechtmaterialen en wat goede hechttechnieken zijn.
Docent(en):
Bouvien BrocksDrs. Bouvien Brocks, Dipl. ECVS
Cursus datum:
Wonden aanpakken (19-11-2019, 13:30)
Een veel voorkomend probleem. En dan is de vraag wat is wijsheid? Opereren of conservatief beleid? En als u zelf al deze stappen binnen uw praktijk wilt uitvoeren? Dan is deze cursus zeer geschikt voor u: theorie en praktijk door middel van arthroscopie en arthrotomie.
Docent(en):
Drs. Nicolien van Klaveren Drs. Anneleen Spillebeen
Cursus datum:
De elleboog: van conservatief tot invasief (21-11-2019, 09:30)
Tijdens deze cursusdag krijgt u zowel de theorie als praktijk van operaties aan keel, neus en oor. Denk hierbij aan het verwijderen van een poliep via de laterale benadering, pinnectomie, TECA, neusvleugelcorrectie, staphylectomie en speekselklierresectie.
Docent(en):
Drs. Annika Haagsman
Cursus datum:
Chirurgie bij KNO-patiënten (22-11-2019, 09:30)
Als we een verdenking hebben van een corpus alienum nemen we snel een röntgenfoto van het abdomen. Helaas helpt dat ons niet altijd verder. Het blijft lastig. Tijd om daar verandering in te brengen en samen met de radioloog een dag lang röntgenfoto’s van het abdomen interpreteren. U zult een stuk zekerder terug keren naar de praktijk.
Docent(en):
Drs. Kim van Schaik-Gerritsen, Dipl. ECVDI
Cursus datum:
Interpretatie röntgenfoto’s abdomen (26-11-2019, 10:00)
Een hond of kat met chronisch nierfalen kunnen we goed begeleiden. Of is er toch meer mogelijk? Welk dieet is echt goed en hoe dit te combineren met andere aandoeningen? En wat doen we bij proteïnurie, glucosurie, verhoogd SDMA of verminderd concentrerend vermogen? Allemaal vragen die in deze cursus behandeld worden door zowel de internist als voedingsspecialist.
Docent(en):
Dr. Esther Plantinga, Dipl. ECVNU Dr. Jenny Buijtels, Dipl. ECVIM-CA
Cursus datum:
Nierproblemen (28-11-2019, 09:30)
Op dag 1 wordt u stap voor stap door de ingreep geleid d.m.v. theorie en dummy praktijk. Op dag 2 wordt op twee volledige geoutilleerde werkplekken de vaardigheden aan de hand van uw patiënt aangeleerd. U kunt hierna met vertrouwen deze ingreep gaan voeren.
Docent(en):
Bouvien BrocksDrs. Bouvien Brocks, Dipl. ECVS
Cursus datum:
Laparoscopisch steriliseren bij de hond (13-12-2019, 14:00)
Let op: de datum is gewijzigd naar 17 december. In de folder staat 16 december! Iedere dierenarts heeft wel een directe ophthalmoscoop, maar hoe gebruiken we deze nu echt. Fundoscopie, ofwel de beoordeling van het netvlies, zowel direct als indirect, kan veel essentiële informatie leveren over de patiënt. Tijdens deze cursus met practicum worden verschillende fundoscopie technieken besproken en geoefend.
Docent(en):
Drs. Chantal van Schaik-Verboven, Dipl. ECVO
Cursus datum:
Fundoscopie: zien wat er gezien kan worden (17-12-2019, 09:30)
Een cursus volledig gericht op problemen die zich enkel voordoen bij de mannelijke hond. Theorie, diagnostiek en behandeling van problemen met de prostaat, testi (waaronder spermaonderzoek) en urologisch apparaat worden uitgebreid besproken.
Docent(en):
Bouvien BrocksDrs. Bouvien Brocks, Dipl. ECVS
Maarten KappenDrs. Maarten Kappen dierenarts-voortplanting
Cursus datum:
Problemen bij de mannelijke hond (10-01-2020, 10:00)
Een verdiepende echocursus op maat voor de dierenarts met al enige ervaring met echografie. Tussen de modules door wordt u op afstand geholpen bij casussen, u loopt een dag mee en voor betere klinische relevante wordt de cursus met de internist samen gegeven.
Docent(en):
Anne-Marie ReindersDrs. Anne-Marie Reinders Dierenarts-echograafHanneke van MeeuwenDrs. Hanneke van Meeuwen Dierenarts-echograafJenny BuijtelsDr. Jenny Buijtels Dipl. ECVIM-CA
Cursus datum:
Echografie voor gevorderde (13-01-2020, 09:30)
De assistente is van groot belang voor het succesvol uitvoeren van deze ingreep. Stap voor stap wordt de benodigde apparatuur, de ingreep en de nazorg uitgelegd. Oefenen op een dummy is hierbij essentieel.
Docent(en):
Bouvien BrocksDrs. Bouvien Brocks, Dipl. ECVS
Cursus datum:
Laparoscopisch steriliseren voor de paraveterinair (16-01-2020, 13:00)
Leerdoel
Laparoscopie toepassen om andere abdominale organen te beoordelen en te behandelen, met laparoscopie als aanvulling op de ingreep.
 
Inhoud
Docent(en):
Dr. Bart van Goethem Dipl. ECVS
Cursus datum:
Laparoscopisch geassisteerde ingrepen (21-01-2020, 09:30)
De titel spreekt voor zich; een dag interpretatie van röntgen thorax. In een kleine groep van maximaal 16 cursisten gaat u uzelf trainen in het beter kunnen beoordelen van opname van de thorax. Foto’s die we veel maken, en bij afwijkingen toch altijd weer een uitdaging blijken te zijn.
Docent(en):
Kim van Schaik-GerritsenDrs. Kim van Schaik-Gerritsen Dipl. ECVDI
Cursus datum:
Interpretatie röntgenfoto's thorax (28-01-2020, 10:00)
Nasale, pharyngeale en laryngeale stridor naast neusuitvloeiing komen regelmatig voor. Wat kan de oorzaak hiervan zijn? Wanneer is een CT-scan of rhinoscopie nodig? In de ochtend wordt de theorie gegeven, in de middag volgt de praktijk.
Docent(en):
Drs. Annika HaagsmanDrs. Annika Haagsman Dierenarts-chirurgie
Cursus datum:
Keel- en neusscopie (06-02-2020, 09:30)
In deze tweedaagse cursus met practicum worden operaties aan de oogleden besproken en geoefend. De eerste dag zal uitgebreide tumorchirurgie worden behandeld en de tweede dag worden de verschillende technieken voor de correctie van (mediaal) entropion, trichiasis en hyperplastische glandula Membrana Nictitans besproken en geoefend.
Docent(en):
Drs. Chantal van Schaik-Verboven, Dipl. ECVO
Cursus datum:
Extra-oculaire chirurgie: van tacken tot trauma (10-02-2020, 10:00)
Het interpreteren van gewrichten, rugveranderingen en bekkenafwijkingen. De ene keer zo makkelijk om te zien, maar meestal een uitdaging, Zien we wat er allemaal te zien is. Missen we mogelijk wat? In een kleine groep van maximaal 16 cursisten gaat u samen met de radioloog veel foto’s beoordelen om de dag een stuk zekerder af te sluiten!
Docent(en):
Drs. Kim van Schaik-Gerritsen Dipl. ECVDI
Cursus datum:
Interpretatie röntgenfoto’s rug en ledematen (03-03-2020, 10:00)
Een cursus voor iedereen met reeds ervaring in laparoscopisch opereren. Verschillende technieken komen aan bod zoals laparoscopisch hechten, ligeren, laparoscopisch (geassisteerd) gastropexie/cholecystectomie/adrenalectomie/cryptorchidectomie.
Docent(en):
Dr. Bart van Goethem Dipl. ECVS
Cursus datum:
Laparoscopie advanced: intracorporale technieken (10-03-2020, 09:30)
Tijdens deze cursus leert u aan de hand van theorie de praktijk beter interpreteren: van huidproblemen naar oorproblemen naar middenoorproblemen. Tijdens het praktijkdeel leert u otoscopisch onderzoek uitvoeren volgens de regelen der kunst, vreemde voorwerpen verwijderen, biopten nemen en myringotomie uitvoeren.
Docent(en):
Dr. Yvette SchlotterDr. Yvette Schlotter Dipl. ECVD Drs. Annika Haagsman Dierenarts-chirurgie
Cursus datum:
Otitis externa: van huid tot oor (17-03-2020, 09:30)
Deze cursus is gericht op het uitvoeren van internistische ingrepen zoals het nemen van een beenmergbiopt, gewrichtspuncties, liquorpunktie, plaatsen slokdarmsonde, thoraxdrains en het aanprikken van thorax voor pneumo- en liquorthorax. Het practicum wordt voorafgegaan door de theorie. Daarnaast extra aandacht voor de cytologie die verkregen wordt met de ingrepen.
Docent(en):
Dr. Montse DiazDr. Montse Diaz Dipl. ECVIM-CA Dr. Jenny BuijtelsDr. Jenny Buijtels Dipl. ECVIM-CA Drs. Marrit PrinsDrs. Marrit Prins Dipl. ECVCP
Cursus datum:
Internistische ingrepen: Wanneer doe je ze en hoe voer je het uit (22-03-2020, 09:30)
Als enige mogelijkheid om dieren op afstand te leren immobiliseren is deze cursus opgezet door drie ervaren dierenartsen. Zowel ervaring met wilde als met dierentuindieren hebben zij opgedaan in hun carrière. Graag delen zij deze kennis met u op deze intensieve dag.
Docent(en):
Jan BosDrs. Jan Bos  
Mark HoyerDrs. Mark Hoyer  
Peter KlaverDrs. Peter Klaver  
Cursus datum:
Tele-immobilisatie 3 dagdelen (02-04-2020, 09:00)
Het meten van de bloeddruk is in toenemende mate een onderdeel van de diagnostiek en/of behandeling. In deze cursus, geschikt voor zowel de dierenarts als paraveterinair worden theorie gecombineerd met het oefenen van het goed uitvoeren van deze vaardigheid.
Docent(en):
Dr. Mark DirvenDr. Mark Dirven Dipl. ECVIM-CA (cardiologie)
Cursus datum:
Hypertensie (voor paraveterinair & dierenarts) (02-04-2020, 09:30)
Het voorkomen van een uveitis of cataract kan een probleem van alleen het oog zijn, maar kan ook een uiting zijn van een andere systemisch aandoening. En dat geldt niet alleen voor deze twee oogafwijkingen. In deze cursus bespreken de oogarts en de internist samen verschillende aandoeningen die zich uiten via de ogen.
Docent(en):
Drs. Chantal van Schaik-Verboven Dipl. ECVO Dr. Jenny Buijtels Dipl. ECVIM-CA
Cursus datum:
Het oog als verklikker voor systemische aandoeningen (06-04-2020, 09:30)
Een patiënt komt binnen met een breuk; en u wilt daar een oplossing voor bieden. Welke type van osteosyntheses zijn beschikbaar? En welke breuken zijn ‘ simpel’ en welke zijn gecompliceerd voor uw honden en katten? Bij deze cursus leert u dit onderscheid te maken, waarna u in het practicum aan de slag gaat om dit daadwerkelijk uit te voeren.
Docent(en):
Nicolien van KlaverenDrs. Nicolien van Klaveren Dipl. ECVS Anneleen SpillebeenDrs. Anneleen Spillebeen Dipl. ECVS
Cursus datum:
Fracturen bij hond en kat: de basis van osteosynthese (17-04-2020, 09:30)
Een cursusdag inclusief practicum die zich richt op scopie en operatie van de trachea en diepere luchtwegen. Tijdens de cursus komen onder andere de theorie en practicum aan bod van een trachearuptuur, het verwijderen van een vreemd voorwerp uit de trachea en hoe een tracheotomie uit te voeren. Daarnaast wordt de thoracoscopie nog besproken en geoefend.
Docent(en):
Bart van GoethemDr. Bart van Goethem Dipl. ECVS Annika HaagsmanDrs. Annika Haagsman Dierenarts-chirurg
Cursus datum:
Hals en thorax in een ander licht (14-05-2020, 09:30)
In de spoed komen allerlei soorten patienten in uw handen. Na stabilisatie en diagnostiek zijn er chirurgische ingrepen die geen afwachten dulden. In deze cursus leert u de spoedingrepen diagnosticeren en oplossen: wat, waar en wanneer? En wat voor tools hebben we nodig?
Docent(en):
Bouvien BrocksDrs. Bouvien Brocks, Dipl. ECVS
Cursus datum:
Spoedchirurgie: praktische aanpak van spoedingrepen (12-06-2020, 09:30)
Op dag 1 wordt u stap voor stap door de ingreep geleid d.m.v. theorie en dummy praktijk. Op dag 2 wordt op twee volledige geoutilleerde werkplekken de vaardigheden aan de hand van uw patiënt aangeleerd. U kunt hierna met vertrouwen deze ingreep gaan voeren.
Docent(en):
Bouvien BrocksDrs. Bouvien Brocks, Dipl. ECVS
Cursus datum:
Laparoscopisch steriliseren bij de hond (2-daagse module) (04-09-2020, 13:30)